arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 8: Jenis dan Kemajuan Pengangkutan di Asia

10 questions · Form 2 Geografi Bab 8: Jenis dan Kemajuan Pengangkutan di Asia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah nama lapangan terbang antarabangsa utama yang terletak di Bangkok, Thailand?

  1. Lapangan Terbang Changi
  2. Lapangan Terbang Suvarnabhumi
  3. Lapangan Terbang Incheon
  4. Lapangan Terbang Don Mueang II
Show answer

Answer: B

Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi ialah hab penerbangan antarabangsa utama di Thailand.

2. Bagaimanakah kemajuan jaringan pengangkutan Asia membantu perkembangan sektor pelancongan?

  1. Memudahkan akses dan mobiliti pelancong untuk melawat destinasi menarik dengan cepat
  2. Mewajibkan pelancong membeli kenderaan tempatan
  3. Menyebabkan kos hotel menjadi percuma
  4. Memendekkan masa tempoh visa pelancong
Show answer

Answer: A

Ketersambungan pengangkutan udara, rel, dan darat yang moden memudahkan pergerakan pelancong antarabangsa dan domestik.

3. Pelabuhan Klang di Selangor merupakan pelabuhan utama bagi negara...

  1. Indonesia
  2. Malaysia
  3. Thailand
  4. Brunei
Show answer

Answer: B

Pelabuhan Klang ialah pelabuhan terpenting dan terbesar di Malaysia.

4. Kereta Api Kelajuan Tinggi Korea Selatan yang menghubungkan Seoul dan Busan dikenali sebagai...

  1. Shinkansen
  2. KTX (Korea Train Express)
  3. TGV France
  4. LRT Seoul
Show answer

Answer: B

KTX (Korea Train Express) ialah rangkaian kereta api laju utama di Korea Selatan.

5. Kereta api Indian Railways di India tergolong sebagai antara rangkaian pengangkutan rel terbesar di dunia terutamanya dari segi...

  1. Kelajuan paling pantas di dunia
  2. Jumlah kilometer laluan dan kuantiti penumpang yang diangkut harian
  3. Penggunaan teknologi robotik sepenuhnya tanpa pemandu
  4. Harga tiket percuma untuk semua rakyatnya
Show answer

Answer: B

Indian Railways merupakan salah satu rangkaian rel terbesar yang mengangkut jutaan penumpang serta kargo setiap hari.

6. Antara berikut, yang manakah merupakan contoh projek Kereta Api Kelajuan Tinggi (HSR) terpanjang di dunia?

  1. Rangkaian HSR China
  2. KTM Intercity Malaysia
  3. Sistem Tram Vietnam
  4. Kereta Api Lembah Klang
Show answer

Answer: A

China memiliki rangkaian Kereta Api Kelajuan Tinggi (HSR) terpanjang di dunia merentasi pelbagai wilayahnya.

7. Apakah kelebihan sistem pengangkutan rel bandar seperti MRT dan LRT di bandar-bandar besar Asia?

  1. Mengurangkan kesesakan jalan raya dan memendekkan masa perjalanan
  2. Membolehkan penumpang membawa barang muatan pukal besar
  3. Menghapuskan keperluan laluan pejalan kaki
  4. Meningkatkan kadar penggunaan kenderaan persendirian
Show answer

Answer: A

MRT dan LRT direka khas bagi mengatasi kesesakan trafik bandar dengan kapasiti pengangkutan penumpang yang ramai.

8. Apakah stesen terminal paling timur bagi Landasan Kereta Api Trans-Siberia di pantai Lautan Pasifik?

  1. Moscow
  2. Vladivostok
  3. St. Petersburg
  4. Omsk
Show answer

Answer: B

Landasan Trans-Siberia bermula di Moscow di sebelah barat dan berakhir di Vladivostok di sebelah timur.

9. Apakah nama landasan kereta api terpanjang di dunia yang terletak di Rusia?

  1. Landasan Kereta Api Trans-Siberia
  2. Landasan Kereta Api Pan-Borneo
  3. Landasan Kereta Api Silk Road
  4. Landasan Kereta Api Trans-Asian
Show answer

Answer: A

Landasan Kereta Api Trans-Siberia sepanjang kira-kira 9,289 km merupakan landasan kereta api terpanjang di dunia.

10. Teknologi apungan magnetik (magnetic levitation) yang membolehkan tren bergerak pada kelajuan luar biasa digunapakai oleh kereta api...

  1. KTM Komuter di Malaysia
  2. Maglev di Shanghai, China
  3. Kereta Api Negeri Sabah
  4. Metro Manila di Filipina
Show answer

Answer: B

Kereta api Maglev di Shanghai menggunakan teknologi apungan magnetik untuk mencapai kelajuan sehingga 430 km/j.

Sponsored